Ben jij hoogsensitief ?

Ben jij hoogsensitief ?

HSP test – 12 vragen Sneltest

 • Beantwoord de volgende 12 vragen en ontdek je hoe sensitief je bent.
 • Hoe meer vragen je met JA kunt beantwoorden, hoe hooggevoeliger je bent:
 • Is er vaak tegen je gezegd dat je zo gevoelig bent?
 • Raak je snel gestrest als er teveel prikkels zijn of als er teveel ineens verandert?
 • Ben je erg sfeergevoelig?
 • Ben je vaak veel meer gericht op anderen dan op jezelf?
 • Ben je gevoelig voor de mening van anderen?
 • Heb je veel behoefte aan rust na drukke situaties/gebeurtenissen?
 • Word je gemakkelijk weggehaald van je eigen ideeën?
 • Voel je sneller dan anderen aan of iets klopt of niet?
 • Zie of voel jij sneller dan anderen welke richting iets opgaat?
 • Ben je erg gesteld op diepgang en echtheid in je contacten?
 • Heb je een sterke band met de natuur?
 • Heb je een bijzondere verbinding met schoonheid, harmonie, creativiteit?

En…

 • Ben je daarnaast ook iemand die de prikkels juist erg opzoekt en steeds maar in de actie gaat en vanalles onderneemt, dan ben je waarschijnlijk een HSS, een Highly Sensitive Sensation Seeker!
  Deze vorm van hoogsensitiviteit is paradoxaal genoeg erg naar buiten gericht. Echter iemand met deze vorm is feitelijk nog meer op de vlucht voor zichzelf dan een gewone HSP vaak doet. Een HSS komt sneller in de overspanning en burnout terecht omdat hij/zij structureel over zijn/haar grenzen heen gaat.

Nu je weet in hoeverre je hoogsensitief bent, kun je hieronder meer over hoogsensitiviteit te weten komen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken. Mensen die deze eigenschap hebben krijgen vaak te horen dat ze ‘zo gevoelig zijn’. Je hebt sterk de neiging om af te stemmen op anderen en voor anderen te zorgen. Lawaaierige omgevingen mijd je als de pest. Je hebt veel tijd nodig om bij te komen van alle indrukken.

De oorzaak van hoogsensitiviteit is gelegen in een zenuwstelsel dat gevoeliger is dan dat van de meeste mensen. Onder gunstige omstandigheden hebben hoogsensitieve personen, ook wel HSP’s genoemd, een fijnzinnig en diepgaand observatievermogen waardoor zij dingen sneller en gedetailleerder waarnemen dan de meeste mensen. Stress en andere overbelasting zorgen er echter voor dat deze kwaliteiten worden ondermijnd en hun kracht verliezen. Het vermijden van stress is voor deze groep mensen dan ook uitermate belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 15 tot 20 % van de bevolking deze eigenschap heeft.

Kansen voor ontwikkeling bij hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit heeft enorme kwaliteiten in zich vooral op creatief gebied, maar in eerste instantie is het voor de persoon in kwestie erg moeilijk om deze kwaliteiten naar buiten te brengen.
Alle aandacht gaat uit naar overleven en overeind blijven ondanks structurele overbelasting.
De voorwaarde voor het ontwikkelen van de eigen talenten is dat een HSP eerst leert om met deze eigenschap om te gaan en leert om zijn/haar grenzen te bewaken. Iemand die hoogsensitief is weet meestal wel dat hij of zij gevoelig is, maar kan deze eigenschap lang ontkennen onder het mom van ‘ach, iedereen is gevoelig’ of ‘wat moet ik ermee’. In dat geval heb je als HSP de neiging om jezelf dusdanig te overbelasten, dat je hierdoor vastloopt. Dit merk je privé doordat relaties niet goed lopen omdat je weinig gevoel hebt van eigen identiteit en in je werk doordat je snel overbelast bent en niet goed weet wat je werkelijke talenten zijn.

Uitdaging voor hoogsensitieve mensen

Veel HSP’s hebben niet in de gaten welk effect hun gedrag heeft op hun fysieke conditie. Ook als HSP wil je ‘erbij horen’, maar juist door te proberen om je aan te passen en mee te doen met het drukke ritme van onze gehaaste en stressvolle samenleving, ga je vroeg of laat onderuit.
Als iemand die hoogsensitief is leert om beter met zichzelf om te gaan (prikkelniveaus goed bewaken en accepteren dat je anders functioneert) kunnen de creatieve kwaliteiten verder worden ontwikkeld en naar buiten gebracht. In dat geval zijn HSP’s niet alleen in staat om mensen goed aan te voelen, maar ook om diep door te dringen tot de essentie van dingen, heel creatief te zijn, nieuwe verbanden te leggen die door anderen over het hoofd worden gezien en bijzondere innovatieve oplossingen op het spoor te komen.

Bron: Onesessioncoaching.nl