Ben jij verslaafd aan verslaafd zijn? – Nathanja

 

Ben jij verslaafd aan slaaf zijn?

Slaaf

Als slaaf ben je bezit van iemand anders. Hoe zou jouw leven zijn, wanneer je geen slaaf meer bent van de maatschappij, van de systemen die voor jou bedacht zijn, van het normen en waardestelsel? Eigenlijk kunnen we die namelijk ook zien als ‘iemands anders’.  Heb jij er wel eens over nagedacht, hoe je dit leven hier bijvoorbeeld in Nederland kunt leven en tegelijkertijd niet meer zo’n slaaf zou hoeven te zijn? Echter er is een keerzijde van de munt, zoals van elke munt. Daar we ons kunnen overgeven aan heel een heel scala aan stelsels, kunnen we ons ook met andere zaken bezig houden, dan alleen puur overleven. Hoe kijk jij ernaar?

Beperking geeft vrijheid

Allen zeggen we vrijheid te willen, echter velen kunnen het niet aan. Het is namelijk helemaal niet zo gemakkelijk om je los te maken van het algehele stelsel van het land, de plaats, de buurt, de straat van waarin je je grotendeels begeeft. Het zijn allemaal stelsels en je zou ernaar kunnen kijken, als dat je er slaaf van bent. Echter je zou er ook naar kunnen kijken, als dat het je mogelijkheden biedt. Ooit wel eens gewenst als degene die het meeste thuis kookt zijnde, om eens wat meer aanwijzigingen van voor wie je kookt zou willen krijgen? “Wat eten we vandaag?” en je krijgt als antwoord:”Dat maakt me niet uit”. Je moet het dus weer zelf verzinnen. Dat biedt vrijheid en tegelijkertijd ook niet. Beperking geeft vrijheid, is een uitspraak die ik lang niet begrepen heb. Echter we hebben allemaal onze beperkingen. De beperkingen geven ons een structuur voor onze blauwdruk in ons leven. Een blauwdruk* is datgene wat je hier kwam doen, ervaren op deze planeet Aarde. Hoe weet je dat het je Blauwdruk is? Je hebt het gevoel alsof er een onzichtbare hand je ergens naartoe leidt, anders dan je onbewuste, die bijvoorbeeld iets niet verwerkt heeft en hierdoor steeds weer bijvoorbeeld een verkeerde relatie in stapt.

Slaaf:

  • Geen vrijheid
  • Een ander verteld je wat te doen en laten
  • Je bepaalt niets over je eigen leven
  • Je bent ondergeschikt aan een ander.

En wát, als we ons nu eens zouden gaan zien, als slaaf van God? Wat betekent dan het bovenstaande rijtje? Zouden we het dan anders kunnen bekijken? ‘Uw wil geschiedde’. Wat betekent dat eigenlijk? ‘Ik geef me over’. Ben je dan slaaf? Zijn wij bezit van een grotere macht, die wij maar niet weten te doorgronden, mede doordat we het veelal buiten onszelf zoeken, terwijl de vonk ervan in ons ligt? Ik daag je uit om jouw waarheid relatief te laten zijn.

‘Verslaaf’ zijn als stempel

Niet buiten drugs, alcohol, roken, koffie, chocolade, te veel van hetzelfde, bepaalde medicatie enzovoorts noemen wij ‘verslaafd’ zijn. Wanneer je dieper naar jezelf kijkt, is het dan zo, dat je denkt nergens aan verslaafd te zijn? We willen tenslotte onszelf graag beter bestempelen dan de ander, zodat we nog wat eigenwaarde hebben. Zolang het de algemene goedjes zijn, kunnen we misschien zeggen dat we niet verslaafd zijn. We willen die stempel tenslotte ook niet op ons krijgen, wanneer we controle over de inname van die stofjes zijn. Echter er zijn ontelbare vormen van verslaving:                                                            

Observeer jezelf minimaal honderd dagen en schrijf op wat je opvalt aan jezelf. Wellicht gaat er een lichtje bij je branden en zie je wat zich herhaaldelijk voordoet in je leven. Doe er je voordeel mee: Bevalt het je, blijf dan rustig doorgaan. Bevalt het je niet: Probeer een andere weg. Wellicht merk je de verschillen.

Hou het simpel.

Nathanja

*Blauwdruk betekent in figuurlijke zin ‘plan van uitvoering’.