De invloed van cultuur, familie en traditie op jouw doen en laten

Waar komt het toch vandáán?

De een denkt dat we als onbeschreven blad ter wereld komen. De ander daarentegen, is er helemaal vanovertuigd dat er reïncarnatie bestaan, wedergeboorte, en dat we vol ter wereld kunnen komen, met wat we in vorige levens hebben meegemaakt. De één zegt:”Het is de schuld van mijn ouders,” en de ander zegt:”Ik werd bij deze ouders geboren en ze lieten me zien waar ik zelf nog een hoop lering in had. “ Waar komt het toch vandáán, waar jij mee loopt? We gaan een kijkje nemen in de wereld van de invloed van cultuur, familie en traditie op jouw doen en laten. 

Dualiteit

Door al mijn ervaringen heen, zou ik het heel vreemd vinden als we maar een keertje leven hier. Dat zou toch ook saai zijn? Er valt zoveel te leren, mee te maken, te ontwikkelen. Waarom zou je maar een keertje willen komen? De planeet Aarde heeft aardig wat te bieden, al heeft het wel de beperking of hoe je het ook noemen wilt, dat het allemaal in dualiteit uiteen gezet wordt: Jij bent groot en ik ben klein. (En dat is niet eerlijk, o nee. – Calimero). Jij bent slim en ik ben dom. Bah! Het is de waarde die we leren ergens aan te hechten. Een ‘dom’ iemand kan tenslotte heel goed zijn in bijvoorbeeld een kind opvoeden. Een slim iemand daarentegen, kan dat misschien een stuk minder goed, vind de aansluiting lastig en gaat liever aan het werk. We meten wat af aan elkaar en we houden ervan te denken dat we vrij van invloed zijn. Ik zal je wel vertellen:”Schrijf die maar op je buik.” (met andere woorden:”Dat kun je wel vergeten.”)

Invloed

Elk land en ja, zelf elke streek, kent zo zijn gewoontes. Die heb je gebruikelijk niet zo door, daar je er in opgroeit en men over het algemeen zich ernaar gedraagt. Echter doordat er zoveel diversiteit aan culturen al met jaar en dag hier in Nederland wonen,  is het allemaal niet meer zo eenduidig. Wat voor jou gewoon is, is voor de andere helemaal niet (zo) gewoon. Wat voor jou raar is, is voor de andere weer heel normaal, daar bijvoorbeeld de hele familie het altijd zo doet. “Zo doen wij dat nou eenmaal.” De invloed van het land, de streek, de familie en het gezin waarin je geboren wordt is enorm. Het zorgt vaak voor blinde vlekken, zó gewoon is het voor je.

Kip

Zo heb ik ooit het volgende verhaaltje gehoord:”Een dochter vroeg aan haar moeder waarom er altij deen stuk voor en achter van de kip werd gesneden voordat het in de pan gelegd werd om te braden. “Zo deed mijn moeder dat altijd,” was haar antwoord. ‘Mijn moeder’ is natuurlijk de oma van de dochter die deze vraag stelde. “Maar waarom deed oma dat dan.” Daar had moeder geen idee van. Ze besloot het haar eigen moeder te vragen. Vervolgens kwam er een verrassend antwoord:”De pan was te klein.” Hierdoor moesten dus stukjes van de kip af gesneden worden.

Mank lopend hondje

Nog een voorbeeld is die van het mooie poedeltje die bevallen was van vier puppies. De heerlijk zachte haarballetjes waren werkelijk om op te eten. Moeder hond had voor ze zwanger werd een ongelukje gehad en liep sindsdien mank. Met haar puppy’s was gelukkig alles in orde. Echter wat bleek nou het geval? Alle vier de puppies gingen ook mank lopen. Waarom? Gewoon, omdat hun moeder dat deed.
Zo gaat het ook in ons leven. We doen dingen na van jongs af aan, gewoonweg omdat je niet beter of ander weet. Je ziet wel dat dingen anders gedaan kan worden, echter sinds kinderen heel loyaal aan hun ouders blijven, zullen ze lang de gewoontes van de ouders boven die van wie dan ook zetten. Dat is wel zo veilig.

Traditie

Vaak zijn tradities verouderd en achterhaald. Men blijft zich er stug aan optrekken, of het nou een goede uitwerking heeft of niet. Hoe komt dat nou? Je zou toch zeggen dat je er dan gewoon mee zou stoppen en dat het toch vreemd is dat het allemaal zo in stand gehouden wordt? Ja en nee. Ja, daar het natuurlijk heel fijn zou zijn om iets achter te laten wat niet goed voelt of is voor jou. Nee, daar het ook houvast biedt en samenhorigheid. Je hebt het gevoel ergens bij te horen, als je je op een bepaalde manier gedraagd. Ons brein registreert in een hele korte tijd, of het veilig is of niet. Als iemand in een net pak loopt en jij in een broek met scheuren, kan dat bepaalde fricties opleveren, zonder dat de mensen zelf goed uit de verf komen. Tradities zijn vaak uitgegroeid, lang geleden, uit de omstandigheden die er toen waren. Toen waren ze logisch; in het heden vaak ook niet. Ik nodig je dan ook uit om te onderzoeken of jij het nog eens bent met de tradities waar jij bent in opgegroeid. Bad je nooit en zou dat eigenlijk wel goed voelen, ook al zou niemand het om je heen die je kent dat doen? Wil je niet meer bidden, want je voelt het niet meer en je hebt er andere gedachten over, in plaats van wel te blijven bidden, daar dat nou eenmaal zo hoort en je misschien je ouders zou kunnen beledigen door er mee te stoppen? Leg het uit! Blijf dicht bij jezelf! Ga eens kijken welke ruimte jij jezelf erin durft en kan geven! Er is vaak meer mogelijk dan we onszelf wijs maken.

Familie

Dichterbij kan het niet zijn, dit onderwerp: Onlangs heb ik mijn enige zus weer ontmoet. Vijfentwintig jaar geleden hadden we elkaar voor het laatst gezien. Opgegroeid met een hoop heftigheid in en om ons heen, knapte er iets tussen ons en hebben we elkaar al die jaren niet gezien, gesproken of wat dan ook. We hebben hard aan onszelf gewerkt. Er is een hoop gebeurd in de tussentijd. Mijns inziens ben je niet toevallig bij jouw ouders geboren. Ze laten je dingen zien, waar jij aan kunt werken; wat bij jou misschien ook wel een zwak punt is of een punt wat aandacht nodig heeft. Met ouders de schuld geven van waar jij mee loopt, wordt je niet veel wijzer. Het voelt misschien wat verlichtend, echter je blijft toch met je eigen pad zitten. Die dient toch bewandeld te worden. Nu dat mijn zus en ik weer contact hebben, voel ik het verschil tussen een goede vriendin en een zus. Dat opgegroeid zijn met iemand, doet meer dan ik dacht. In familie-opstellingen komt vaak naar voren wat je positie en rol was in het gezin. Weet je die los te laten, daar de tijden zijn veranderd en je ouder bent geworden? Kans op terugval naar het gedrag van vroeger ligt fiks op de loer. Men zegt:”Familie kun je niet kiezen. Vrienden wel.” Gezien het voorgaande, begrijp je natuurlijk wel dat ik het daar niet meer eens ben, al begrijp ik heel goed wat ermee bedoeld wordt.

Conclusie

We ontkomen niet aan de invloeden van buitenaf. Echt niet. Wat je ook zegt, denkt, voelt en zou willen. Het is een feit, waar we mee om moeten zien te komen. Het is dan ook belangrijk met wie je omgaat. Is dat iemand die jou stimuleert een beter mens te zijn, of juist niet? Weet jij je normen en waarden na te leven, terwijl de andere om andere handelingen vraagt, of laat je het los en ga je met de ander mee? Het is het onderzoeken waard. Je kunt houvast vinden in de buitenwereld, echter besef heel goed: Die buitenwereld, net als bij orkanen die onlangs onder andere over Sint Maarten woedde, kan zomaar opeens weg zijn. Jij natuurlijk ook, je weet tenslotte niet wanneer je sterven gaat. Echter zelfs als je sterft, hou je ervaringen van je ziel, die je hebt opgedaan in dit leven, bij je. Die zijn een deel van jou. Dus bekijk jezelf eens in de spiegel en vraag je af:”Herken ik jou?” Als het antwoord ‘ja’ is, zit je goed!

Hou het simpel

Nathanja van den Berg