In 97% van de geteste kaasproducten bevonden zich chemische stoffen die worden gebruikt in kunststoffen, rubber, coatings, lijmen, afdichtmiddelen en drukinkten

In 97% van de geteste kaasproducten bevonden zich chemische stoffen die worden gebruikt in kunststoffen, rubber, coatings, lijmen, afdichtmiddelen en drukinkten

Ftalaten zijn overal. Ze zijn te vinden in plastic voedselcontainers, coatings, drukinkten, huishoudelijke producten, verpakt voedsel en persoonlijke verzorgingsproducten. Ftalaten fungeren als bindmiddelen en maken kunststoffen zachter en flexibeler.
Nieuwe studies over de gevaarlijke gevolgen van ftalaten voor onze gezondheid lijken elke week uit te komen. Gezien hun hormoon- of endocriene verstorende effecten is ftalaatblootstelling gekoppeld aan een groot aantal gezondheidstoestanden waardoor hun wijdverspreide gebruik een ernstige zorg voor de gezondheid heeft. Zwangere vrouwen en kinderen hebben vooral een verhoogd risico.
De chemicaliën zijn gekoppeld aan diabetes, hartziekten en osteoporose bij vrouwen.

Bovendien kunnen ftalaten de hersenen van een kind beïnvloeden en de seksuele ontwikkeling beïnvloeden, waardoor geslachtsgeboorten geslachtsgeboren zijn, de lagere testosteronproductie bij jonge jongens en de ontwikkeling van borsten bij meiden zo vroeg als tweeentwintig zijn.

In 2014 werden 12 miljard pond van deze chemicaliën geproduceerd door de wereldwijde chemieindustrie. Hoewel ftalaten niet opzettelijk aan voedsel worden toegevoegd, kunnen ze tijdens de verwerking, verpakking en bereiding migreren in voedingsmiddelen. Hogere niveaus van ftalaten zijn meestal te vinden in hoogverwerkte of vetzuren.
Hoewel Europa het gebruik van de meeste ftalaten in kunststoffen verbiedt die in contact komen met vet voedsel, met inbegrip van zuivelproducten, worden deze chemische stoffen nog steeds dagelijks in de Verenigde Staten uitgelekt. Op basis van verouderde veiligheidsdata en -beleid laat de VS Food and Drug Administration (FDA) nog steeds gebruik van DEHP en 27 andere ftalaten in voedselcontactmaterialen.
 
Giftige chemicaliën gevonden in bijna elk kaasproduct getest
In een eerste rapport, gepubliceerd door de Coalitie voor Veiliger Voedselverwerking en Verpakking, op ftalaatniveaus gevonden in kaaspoeder uit macaroni en kaas, ontdekten onderzoekers ftalaten in bijna elk product dat ze testten. Van de 30 geanalyseerde producten bleek 29 positief te zijn voor ftalaten.
Alhoewel de coalitie meer voedsel probeert te testen, is het na de erkenning van zuivelproducten de grootste bron van dieetblootstelling aan het ftalaat DEHP. Kaasproducten werden gekozen als de eerste in een reeks andere voedingsmiddelen om te testen op de aanwezigheid van ftalaten.
Voor het rapport werden 30 verschillende kaasproducten gekocht bij winkels in de Verenigde Staten in hun originele verpakking verzonden naar een onafhankelijk laboratorium in België, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Het laboratorium analyseerde de monsters voor de aanwezigheid van 13 orthoftalaten. Ten slotte meldden zij een gemiddelde totale concentratie van ftalaten in macaroni en kaaspoeder dat meer dan vier keer hoger was dan ftalaten gevonden in natuurlijke, onbewerkte kaas. Verwerkte kaasschijven hadden bijna drie keer de ftalaten van natuurlijke kaas.
Deze resultaten tonen aan dat voedsel deze stoffen waarschijnlijk tijdens de verwerkings- en verpakkingsstappen zal ophalen. Hoewel verder onderzoek nodig is, merkt de Coalitie voor Veiliger Voedselverwerking en Verpakkingen op dat er maatregelen moeten worden genomen om ftalaten in elk voedingsproduct te elimineren.
In 2012 werden 710 miljoen dozen droge mix mac en kaas verkocht in de Verenigde Staten. Aangezien Kraft kaas het grootste kaasmerk van Amerika is, heeft de coalitie een campagne, #KLEANUPKRAFT, opgericht om Kraft te vragen om zich te ontdoen van giftige hormoonontregelende chemicaliën in zijn voedsel.
 
Ftalaten werden gevonden in acht van de negen Kraft-kaasproducten die werden getest, waaronder zijn iconische Macaroni en Kaas. Om uw familie te beschermen, blijf weg van verwerkt en verpakt voedsel, kies voor maaltijden gemaakt met hele, organisch geteelde groenten en fruit in plaats daarvan.