Dit bikkelharde oordeel hebben rechters zojuist over Monsanto geveld

Dit bikkelharde oordeel hebben rechters zojuist over Monsanto geveld

Landbouwreus Monsanto is verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen en milieumisdaden en moet daarvoor juridisch ter verantwoording worden geroepen. Dat stellen de vijf rechters van het Monsanto Tribunaal in een ‘adviserende opinie’.

Het juridische advies is grondig onderbouwd en gebaseerd op internationale verdragen over mensenrechten.

De rechters oordelen verder dat de producten van Monsanto bodem- en waterschade veroorzaken.

Oorlogsmisdaden

Ook de vrijheid die nodig is voor wetenschappelijk onderzoek wordt belemmerd door Monsanto, aldus de rechters, die verwijzen naar intimidatie, het door omkoping verkrijgen van neponderzoek en het uitoefenen van druk op overheden.

Volgens de rechters is Monsanto medeplichtig aan oorlogsmisdaden in Vietnam, waar 70 miljoen liter Agent Orange werd gesproeid.

Europarlementariër Bart Staes (Groen) verwelkomt het oordeel:

“Het biedt een stevige basis voor de erkenning van ecocide als strafbaar feit en voor reële aanklachten van slachtoffers en hun advocaten tegen bedrijven als Monsanto,” zegt hij.

Boven de wet

“Overheden droegen er wereldwijd aan bij dat dit bedrijf denkt boven de wet te staan,” vervolgt hij.

Volgens Staes zou Monsanto overal ter wereld in rechtbanken ter verantwoording moeten worden geroepen.

“Al veel te lang heeft het bedrijf gehandeld in straffeloosheid, terwijl het duidelijk verantwoordelijk is voor massale schade aan allerlei ecosystemen en voor schade aan de volksgezondheid voor velen, vaak met dodelijke afloop,” verduidelijkt hij.

Onwenselijk

Staes erkent dat de adviserende opinie van de rechters niet gelijk juridische implicaties zal hebben, maar is er wel van overtuigd dat het oordeel zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het internationaal recht.

“Het wordt nu tijd voor een raamwerk om op te treden tegen milieumisdaden,” zegt hij.

De Europarlementariër wijst er tot besluit op dat het document van het Monsanto Tribunaal nog maar eens duidelijk maakt hoe onwenselijk de fusie tussen Bayer en Monsanto is.