Nieuwe Wet Alternatief/Paranormaal Genezers

Nieuwe Wet Alternatief/Paranormaal Genezers

Bijdrage van Marianne van der Wilk

2017: Alternatief/paranormaal genezers krijgen bestaansrecht én zijn verboden, tenzij…

‘Hoe bedoel je?’ hoor ik je denken. Hadden ze dan geen bestaansrecht? Volgens de wet niet. Vanaf 1 januari 2017 gaat er een nieuwe wet in werking. De WKKGZ (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). In deze wet worden alternatieve genezers benoemd en dienen ze aan bepaalde eisen te voldoen om te mogen blijven werken als alternatief genezer. En dat valt niet mee kan ik je zeggen.

Als opleider in de alternatieve geneeswijzen woon ik tevens vergaderingen bij van beroepsverenigingen en brancheorganisaties. De schrik sloeg me om het hart toen ik een maand of drie geleden hoorde van deze nieuwe wet. De alternatief genezer dient zich te organiseren, een deugdelijk klacht en tuchtrecht te hebben. En de beschikking te hebben over een onafhankelijke geschillencommissie. Daaruit voortvloeiende zaken als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de noodzaak van aansluiting vinden bij een beroepsorganisatie.

Je mag je vanaf 1 januari 2017 niet als alternatief therapeut presenteren en werken zonder aan deze voorwaarden te voldoen. Daarnaast loop je groot risico op schadeclaims van potentiële ontevreden klanten. Deze schadeclaims kunnen oplopen tot € 500.000,-. De nieuwe wet maakt het indienen van schadeclaims makkelijker als de behandeling niet naar tevredenheid is verlopen. En dat is natuurlijk een hele goede zaak. Maar een ingewikkelde en lastige opgave voor de alternatief genezer. Vooral als je als alternatief genezer/paranormaal werker al jaren prima jezelf redt zonder ‘ergens’ bij te zijn aangesloten.

Ik maakte me geen zorgen over onze studenten, want wij hebben een erkende MBO beroepsopleiding tot hypnotherapeut. Met dat diploma op zak kun je je aanmelden bij een beroepsvereniging. Het enige nadeel daarvan: de hoge jaarlijkse kosten om bij een beroepsvereniging aangesloten te zijn. Hierdoor kozen onze studenten er soms voor ongeorganiseerd te werken. Mijn grote zorg was meteen hoe het vanaf 2017 zal gaan met alle alternatief genezers die al jaren een praktijk hebben, maar zich niet hebben aangesloten bij een beroepsorganisatie. Deze genezers, healers, lichtwerkers, reikimasters, magnetiseurs, enzovoorts zijn vanaf 1 januari 2017 strafbaar volgens de Nederlandse wet!

Ik kom al vele jaren op paranormale beurzen. En ik weet dat veel alternatief genezers werken, zonder aangesloten te (willen) zijn bij een beroepsorganisatie. En ik begrijp dat, want vrijheid, blijheid. Het is fijn om jouw eigen weg te kunnen bewandelen, zonder veel regeltjes en voorschriften. Dat kan vanaf nu niet meer. Nee, dat is zelfs strafbaar. Je kunt natuurlijk nog een tijdje je kop in het zand steken en je eigen gang blijven gaan, maar je bent strafbaar. Door het rode licht rijden is ook strafbaar, maar soms kom je er mee weg. Mijn dringende advies naar iedereen die werkzaam is als alternatief genezer in de ruime zin van het woord: Sluit je aan. Houd je ogen open en doe wat je moet doen.

Nadat ik van de schrik was bekomen, realiseerde ik mij dat veel alternatief genezers niet bij de bestaande profielen van beroepsverenigingen passen. Het schrikbeeld van veel lichtwerkers, mediums, healers die opeens illegaal worden liet mij niet los. Het idee van het CAT werd geboren. Rob van der Wilks CAT is de officiële naam. Collectief Alternatief Therapeuten. Een collectief waarin veel verschillende werkvormen verenigd kunnen worden. Met het all inclusive aanbod van het CAT krijg je hoge kortingen (de laagste prijsgarantie) en kun je voldoen aan de eisen van de WKKGZ (klacht en tuchtrecht, onafhankelijke geschillencommissie).

Kun je voordelig een deugdelijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten als erkend alternatief therapeut voor 2017 en de verdere toekomst. Samen met mijn twee zonen weet ik dat we een goede basis leggen voor de toekomst van de leden van het CAT. Dagelijks stromen er aanmeldingen binnen. Het CAT. Uit noodzaak geboren kan een geweldig mooi platform worden. Waarin een ieder zijn of haar eigen plaats kan vinden, veel verschillende werkvormen en niveaus zijn mogelijk. Het CAT kan een uniek collectief worden waar de consument met een gerust hart een alternatief genezer kan vinden. Doe je ook mee? Neem een kijkje op www.paradidakt.nl/cat. Hier vind je ook meer informatie over de nieuwe wet en de gevolgen. Neem het all inclusive aanbod van het CAT aan en zorg dat je in één klap van alle kopzorgen af bent!

Ik wil een ieder een mooie decembermaand toewensen en natuurlijk een goed georganiseerd 2017!

www.paradidakt.nl/cat

Marianne van der Wilk

mariannevdwilkportret